Karl Collan 1864 ja 1868

Karl Collan (1828–1871) oli monipuolisesti kiinnostunut musiikista, kielistä, sanomalehtialasta ja kirjastotieteestä. Näiden alojen uusiin virtauksiin hän perehtyi myös Manner-Euroopassa, ja toi sieltä vaikutteita kotimaansa kulttuurielämään. Elantonsa hän sai saksanopettajana ja sivutoimisena lehtimiehenä. Elämä näyttää hymyilleen Karl Collanille 1860-luvulla. Vuonna 1864 julkaistiin ensimmäinen osa hänen Kalevalan ruotsinnoksestaan. 1866 hän meni naimisiin Maria o. s. Paciuksen kanssa ja tuli nimitetyksi unelmavirkaansa Helsingin yliopiston kirjastonhoitajaksi. 1868 ilmestyi Kalevalan ruotsinnoksen toinen osa, vuotta myöhemmin syntyi tytär Maria.

Karl Collan noin vuonna 1864. Kuva: Wikipedia.

Karl Collan noin vuonna 1864. Kuva: Wikipedia.

Heti 1870-luvun alussa Karl Collan kuoli koleraan. 43-vuotiaana menehtyneen Collanin työn perinnöksi jäivät yliopiston kirjaston uudistetut ja muun muassa British Museumissa nähdyn esimerkin mukaisesti parannetut käytännöt. Sellaiset kulttuurituotteet kuin Sylvian joululaulu, Vaasan marssi ja Savolaisen laulu ovat jääneet olennaiseksi osaksi suomalaista musiikkirepertuaaria. Karl Collan teki myös suurtyön Kalevalan ruotsintajana.

Kääntäessään vuoden 1849 Kalevalaa ruotsiksi Karl Collan saattoi jo verrata ideoitaan Elias Lönnrotin omiin käännöksiin, C. G. Borgin Kullervo- ja Lemminkäis-runojen käännöksiin ja erityisesti  M. A. Castrénin Vanhan Kalevalan käännökseen. Collan päätti koettaa pysytellä mahdollisimman tiukasti kahdeksantavuisessa mitassa ja jättää pois alkusoinnut ja muunkin tekstuaalisen koristelun. Hän on tietoinen ratkaisunsa riskeistä:

[Föreliggande öfversättning är värkställd] på den gamla, enkla, orimmade runometern, arven med fara att den därigenom af mången skall anses alltför enformig och möjligen onjutbar”, kirjoittaa Collan kääntäjän esipuheessaan (1868, osa I, XXIII).

Karl Collanin käännöksestä tuli klassikko, mutta muun muassa tämä ei-nautittavuus oli yhtenä syynä siihen, että ruotsalainen Björn Collinder noin sata vuotta myöhemmin päätti tarttua uudelleen Kalevalan ruotsinnostyöhön.

Lue lisää

Karl Collan: Kalevala. Helsingfors: Theodor Sederholms boktryckeri. 1864. (Viitattu 23.2.2016.)

Esko Häkli: Collan, Karl (1828–1871)Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. (Viitattu 23.2.2016.) Maksullinen artikkeli.

Esko Häkli: Collan, Karl (1828–1871). Biografisk lexicon för Finland. (Viitattu 23.2.2016.)